Halk arasında pano adıyla da anılan pano çit, inşaat alanlarında, şantiyelerde oluşan kirli ve olumsuz görüntülerin gizlenmesini sağlamak amacıyla kullanılmaktadır. Bu çitler sayesinde bu tarz olumsuz görüntü oluşan alanlarda daha hoş ve estetik görüntüler ortaya çıkmaktadır. Genelde ahşap malzeme kullanılarak üretilen pano çitler, kullanıldığı alanlarda dayanıklılığıyla bilinen oldukça kaliteli malzemelerdir. Uygulama yapılacak olan alanlara özel ve uygun ölçülerde üretilen pano çit, her alana uyum sağlayabilecek bütün düzenlemelerde üretilebilmektedir.
Pano çit, kötü görüntüyü önleyerek estetik bir görüntü oluşturulmasının yanı sıra o gibi ortamlarda iş güvenliğini de sağlamaktadır; bu nedenlerle de şantiyelerde oldukça sık karşımıza çıkmaktadır. Bu alanlarda giriş ve çıkışlara kısıtlama koymak adına kullanılmaktadır ve böylelikle inşaat alanlarının güvenlik önlemleri de alınmış, gereken güvenlik sağlanmış olur. Ayrıca tüm bunlara ek olarak çitlerin sesi emme özelliği ile gürültü kirliliğini de azaltılabilmiş olacaktır. pano çitler, birçok farklı alanda kullanılabildiği için her türlü mekana ve her zevke uyabilmesi adına farklı renklerde üretilebilmektedir.
Pano çit nedir sorusunun cevabı öncesinde panonun açılımını bilmek daha doğru olacaktır. Türkçe açılıma bakıldığı zaman yön verilen odun parçası anlamı taşıdığı görülmektedir. Reklam panosu görevinde de kullanılabilen pano çit, yine tüm herkesin istediğine uygun olabilmesi adına birçok özellikte, kalınlıkta kullanılabilmektedir. Her ne kadar çit de olsa kurulumu oldukça önemlidir; çünkü düzgün yapılamayan montajlar da görsel kirlilik ortaya çıkmaktadır ve bu görüntü rahatsız edici derecede olabilmektedir. Bu sebeplerle de mutlaka simetri kurallarına özen gösterilmelidir. Bunlar ek olarak presleme ile oluşturulan pano çitler, her ne kadar her renkte üretilebiliyor olsa da ülkemiz sınırlarında en çok kahverengi tonları mevcuttur. İstenilen ölçülerde çit üretimi yapabilmek için çit levhaya sıcaklık verilir ve bu sıcaklıklarla tutkalda sıkışmalar meydana gelir, böylelikle de kesilmeye hazır hale gelmiş olacaktır.
Genel olarak tutkal ve reçine kullanılarak yapıştırma işlemi uygulanan pano çit, çatı kaplamalarda da kullanılmaktadır. Özellikle görünümüyle tercihleri üzerine çeken bu çitler, ses yalıtımı konusunda da oldukça etkili bir çeşittir ve inşaat alanlarında kullanılmasını en çok etkileyen özellik de budur. Genel olarak standart özelliklerde olan pano çitler, kişiye özel olarak, kullanım amacı ve alanına uygun şekillerde de üretilebilmektedir. Hem ses yalıtımı yapan hem de iş güvenliği konusunda oldukça etkili olan bu çitin kullanımı günden güne daha da çok artmaktadır.
Birçok alana uyum sağlayabilen ve kullanılabildiği alanlarda estetik
anlamda, yalıtım anlamında ve bunun gibi farklı anlamlarda oldukça işlevsel
olan pano çitlerin kullanım alanlarına örnek verecek olursak; siteler ve
villalar, şantiye alanları, sanayi bölgeleri ve çevresi, park ve bahçeler, yol
kenarları gibi yerleri örnek olarak verebiliriz.